Είδη σαλιγκαριού

Σήμερα στον πλανήτη Γη έχουν καταγραφεί πάνω από 40.000 διαφορετικά είδη σαλιγκαριών (ξηράς και θαλάσσης), μόνο τα είδη του γένους  Helix ανέρχονται περίπου στις 4.000, που η διάρκεια της ζωής τους κυμαίνεται 15 ως και 25 χρόνια.

Το μεγαλύτερο ηλικιακά σαλιγκάρι που έχει καταγραφεί είναι το είδος Αrctica islandica και ο μοναδικός ζωντανός εκπρόσωπός του ανακαλύφθηκε  το 1868 στα παγωμένα νερά της Ισλανδίας και ήταν ηλικίας 374 ετών!!!

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των σαλιγκαριών, με εξαίρεση τον γυμνοσάλιαγκα, είναι το δια βίου γάντζωμα σε ένα όστρακο που χτίζουν και μεγαλώνουν τα ίδια χρησιμοποιώντας ασβέστιο και υλικά από τον τόπο διαμονής τους. Τα σαλιγκάρια της στεριάς χρησιμοποιούν για την αναπνευστική τους λειτουργία πνεύμονες, εκείνα της θάλασσας βράγχια, ενώ εκείνα των λιμνών άλλα χρησιμοποιούν πνεύμονες και άλλα βράγχια. Άλλα είδη είναι φυτοφάγα και άλλα σαρκοβόρα. Άλλα παράγουν αβγά, άλλα σπέρμα και τα περισσότερα είδη είναι ερμαφρόδιτα παράγοντας και αβγά και σπέρμα! Τα μάτια τους είναι προσαρμοσμένα στις κεραίες τους, αλλά ενώ στα σαλιγκάρια της στεριάς τα μάτια βρίσκονται στις άκρες των δύο μεγαλύτερων από τις τέσσερις συνεχώς κινούμενες κεραίες, στα θαλασσινά βρίσκονται στη βάση τους και είναι ακίνητα. Τέλος κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα σαλιγκάρια είναι ότι είναι κουφά, ότι έχουν τους μακρύτερους νευρώνες του ζωικού βασιλείου και ότι έχουν καρδιά που χτυπάει όπως η ανθρώπινη αν και σε αντίθεση με αυτή έχει έναν κόλπο και μία κοιλία.

Το χαρακτηριστικότερο είδος σαλιγκαριού είναι ο κοχλίας ο πωματίας (Helix pomatia), το κοινό μας σαλιγκάρι. Όπως προαναφέραμε στο γένος Helix ανήκουν 4000 είδη παγκοσμίως. Στον Ευρωπαϊκό χώρο έχουν καταγραφεί περίπου 400 είδη από τα οποία περίπου 30 είδη είναι βρώσιμα και μόνο 5 είδη έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την  αγορά:

Helix Aspersa Muller

Helix Aspersa Muller

Helix Aspersa Muller

Μέγεθος: 28-35 χιλιοστά

Βάρος ενήλικα: 7-15 gr

Γεωγραφικός προσδιορισμός: Κύπρος, Ελλάδα, Μεσογειακές χώρες

Helix Lucorum

Helix Lucorum

Helix Lucorum

Μέγεθος: 40-55 χιλιοστά

Βάρος ενήλικα: 22-45 gr

Γεωγραφικός προσδιορισμός: Κύπρος, Ελλάδα, Βαλκάνια

Helix Pomatia

Helix Pomatia

Helix Pomatia

Μέγεθος: 40-55 χιλιοστά

Βάρος ενήλικα: 22-45 gr

Γεωγραφικός προσδιορισμός: Κύπρος, Ελλάδα, Βαλκάνια & Δυτική Ευρώπη

Helix Aspersa Maxima

Helix Aspersa Maxima

Helix Aspersa Maxima

Μέγεθος: 40-55 χιλιοστά

Βάρος ενήλικα: 20-30 gr

Γεωγραφικός προσδιορισμός: Βόρειος Αφρική

Achatine

Achatine

Achatine

Μέγεθος: 70 χιλιοστά

Βάρος ενήλικα: μέχρι 500 gr

Γεωγραφικός προσδιορισμός: Τροπικές χώρες

Comments are closed.