Η Λήμνος σήμερα

lemnos-maps

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου.

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

Μύρινα Λήμνος

Μύρινα, Λήμνος

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία καθώς επίσης ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 16.992 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2011.

Αυτοδιοίκηση

Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης το 2011 η Λήμνος  υπάχθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο νομό Λέσβου μαζί με τα νησιά της Λέσβου και του Αγίου Ευστρατίου (τρεις δήμοι αντίστοιχα). Η Λήμνος μαζί με το νησί του Αγίου Ευστρατίου αποτελούν την περιφερειακή ενότητα Λήμνου. Όλοι οι προϋπήρξαντες δήμοι του νησιού εντάχθηκαν στον ενιαίο δήμο Λήμνου ως δημοτικές ενότητες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις δημοτικές ενότητες των δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με τις κοινότητες που περιλαμβάνουν και τον πληθυσμό της κάθε μιας (απογραφή 2011) πατώντας εδώ.

Εκκλησία

Εκκλησιαστικά η Λήμνος μαζί με το νησί του Αγίου Ευστρατίου αποτελεί ιδιαίτερη Μητρόπολη με τον επίσημο τίτλο “Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου” της οποίας η έδρα είναι στη Μύρινα. Από το 1988 Μητροπολίτης είναι ο Ιερόθεος Β΄ (Γαρύφαλλος).

Εκπαίδευση

Στην Λήμνο σήμερα στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν  22 νηπιαγωγεία και 18 δημοτικά σχολεία τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ: http://dipe.les.sch.gr/portal/.

Στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν 4 γυμνάσια (Μύρινας, Μούδρου, Λιβαδοχωρίου και Αγίου Ευστρατίου), 2 γενικά λύκεια (Μύρινας, Μούδρου) και 2 επαγγελματικά λύκεια (Μύρινας, Μούδρου). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://dide.les.sch.gr.

Τέλος στη Μύρινα εδρεύει το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.fns.aegean.gr/.

Comments are closed.